Keskimatkan karsinnat numeroista sanoiksi PDF Tulosta Sähköposti
Kirjoittanut ylläpito   
17.09.2012 09:37

 

Karsinnoista poimittua

Karsinnoissa huomio kiinnittyy ensimmäiseksi yllättäviin putoajiin, joten poimitaan niistä muutama ja lisäksi pieni yhteenveto eräkohtaisesti.

 

lakanen_keskim_karsintaH21K1. Taitopäällikkö oli Jussi Suna, joka vei erän nimiinsä 15 sekunnin virheillä ja 96,5% onnistumisella. Kahdeksasta nopeimmin edenneestä kaksi jäi ulkopuolelle A-finaalin. Yllättävin putoaja oli Jani Lakanen, jolla kului 1:47 ylimääräistä aikaa ykkösrastille. Otto Sund piti myös hyvää vauhtia, mutta A-finaalipaikka suli myös ykkösrastille. Janin ja Oton paikat ottivat Douglas Tullie ja Tuomas Mattila selvittäen ratansa noin minuutin virheillä (0:57 ja 1:26).

 

H21K2: Kakkoserässä nähtiin kaksi loistosuoritusta, kun Fredric Portin ja Jere Pajunen suoriutuivat karsinnasta liki virheittä (Jere 12 sek, Fredric puhdas!). Myös Juho Kinni juoksi samalla tasolla, mutta hitaammin, joten finaalipaikka jäi vajaan puolen minuutin päähän.

Yllättävän putoajana Fabian Hertnerin suorituksessa ehkä yllättävää on myös se, ettei vauhti ollut kärkipään luokkaa, sillä Fabian olisi jäänyt virheettömälläkin suorituksella Jerelle minuutin! Sen lisäksi 14 sekunnin ajanhukka kakkoselle ja 1:30 virhe neloselle pudotti miehen finaalista ja tilanne nousi Asgeir Mjösund. Kakkos erässä silmiin nousee myös hiihtosuunnistajana Staffan Tunisin hyvä suoritus, sillä suppamaastossa virhesarakkeeseen kertyi vain 39 sekuntia tappiota optimiin, mutta vauhti ei miestä vienyt finaaliin. Myös manageri rintamalla paremmin mainetta niittänyt Börje Vartiainen selvitti radan rapiat minuutin virheillä.

 

H21K3:ssa nopeimpia optimiaikoja vertailtaessa finaaliin päässeet vastaavat hyvin listaa. Seitsemän nopeiden edennyttä piti virhesarakkeen riittävän puhtaana ja vain Kangasalan ja Viron Kristo Heinman luovutti kolmen minuutin virheillä finaalipaikan Pellon Sami-Petteri Juopperille, joka selvitti radan 35 sekunnin virheillä. Parasta vauhtia pitivät Antti Anttonen ja Jani Myllärinen Janin jäädessä 28sekuntia optimista ja Antin leipoessa kakkoselle minuutin verran ylimääräistä. Vaajakosken valmennus porras selvitti radan puolen minuutin virheillä, mutta Liuhan vauhti oli kuitenkin 5 minuuttia kärkeä hitaampaa.

Yllättävistä putoajista Kiril Nikolov ei saanut alussa hommaa toimimaan, sillä kakkoselle kului 30sek, kolmoselle 10se ja neloselle 1:27 ylimääräistä. Loppu meni muuten lähes riittävää vauhtia, mutta 10. paras optimiaika ja 2 minuuttia virhesarakkeessa jätti miehen KR:n viitosjoukkueeseen viestiä ajatellen.

 

H21K4: Erävoittajan Hannu Airilan virhesarake näyttää puhdasta nollaa, joten eräpaalu irtosi seurakavereita Nurmosta ja Metsälää ennen, vaikka Antti ja Juuso etenivät rastiväleillä keskimäärin Hannua nopeammin. Hyvää vauhtia pitäneistä silmiin osuu Tomi Mattila, jolle ykkönen tuotti kolmen minuutin etsinnän ja siten 20. sijan karsinnassa.

Martin Sirmais joutui kokemaan suomalaisen keskimatkan karsinnan kovuuden, sillä 1:45 virheet jättivät miehen ensimmäisen putoajan paikalle. Myös Martinin alku oli vaikea, sillä ykköselle kului 25 sekuntia liikaa ja kakkoselle lähes minuuttin. Paremmalla lopulla hän kuitenkin nousi 24. sijalta ensimmäisen putoajan paikalle seitsemän sekunnin päähän minuutin verran vähemmän virheitä tehneestä Juha Peltolasta.

 

Snap_2012-09-17_at_12.43.30Kuutoserässä analyysi jää vajaaksi, sillä KR:n miesten Gueorgioun ja Prohazkan leimat rastille yhdeksän lienee kaivettu pahvikortista. Silti huomio kiinnittyy siihen, että neljä muuta miestä ovat vetäneet radan huomattavan vähillä virheillä, sillä analyysi toteaa Tuomas Tervon ja Aleksi Leskisen virhesarakkeeseen puhtaan nollan ja lisäksi Parkkinen ja ensimmäinen putoaja Lasse Kautto ovat selvittäneet radan 15 sekunnin virheillä.

 

Putoajista maailmanmestari Edgar Bertuks jäi parhaan analysoidun Tervon optimiajasta puoli minuuttia ja sen lisäksi kahden minuutin väli kuutosrastille tuotti 1:38 ylimääräisen aikatappion. Myös Jonne Lakasen finaalipaikka jäi 1:28 virheiden lisäksi vauhdista kiinni.

 

Naisista esiin nousi jo karsinnoissa Minna Kaupin (18 sek) lisäksi vain 10 sekunnin poikkeamalla optimista ratansa selvittänyt Saila Kinni (K2) ja puhtaasti juossut Inga Dambe sekä 12 sekunnin poikemalla Venla Niemi.

 

Nuorten sarjojen pikavilkaisu nostaa esiin tytöissä Ounasvaaran Anna Haatajan, jonka virhesarake näyttää kaunista nollaa ja sen lisäksi nopeinta vauhtia. Suvi Heittola selvitti ratansa myös täysin omalla optimivauhdillaan erävoittoon. Pojissa samaan pystyi Topi Raitanen H16-sarjassa ja H18-sarjan kärkikolmikko Markus Räisänen, Ville Parkkinen ja Eeli Viholainen ”pitivät nollan”. Toki muitakin erinomaisia suorituksia joko vauhdin tai suunnistustoteutuksen puolesta löytyy, mutta toinen jätti toivomisen varaa, sillä erävoitto meni muille. Sikäli analyysi ei ole niin mielenkiintoista, sillä harvemmin nuorissa tai naisissakaan juostaan ”veitsi kurkulla” kuten miehissä.

15-sarjoissa karsinta oli numeerisesti kovaa, sillä finaaliin pääsi kolmasosa suunnistajista, mutta silti finaalipaikka irtosi osalle suunnistajista, vaikka virhesarake näyttää kolmea jopa neljää minuuttia.

Viimeksi päivitetty 17.09.2012 10:47